Tik eller hane?

Här kommer jag att dela med mig av våra egna erfarenheter!

Våra första hundar har varit hanhundar! Våran erfarenhet av det är att dom oftast är lättare än tikar  men den erfarenheten grundar sig på en massa olika saker. Bland annat så har hanar en period när den blir fysiskt och psykiskt könsmogen den perioden kan den vara lite mer för att testa gränser men det har aldrig för oss varit något problem utan vi har varit konsekventa från valpstadiet och de regler som vi haft har gällt i alla lägen, tilläggas bör att reglerna var vi i familjen överens om från början sedan var det bara att se till att dom efterlevdes och att vi var konsekventa, lite som barnuppfostran. Sedan tycker vi att hanhundarna överlag varit lättare att fostra och den enda gång dom blir lite döva är igentligen i samband med att våra tikar löper och då är det inte förrens dom går in i höglöpen som vi måste sära på våra hanhundar i övrigt är det helt konflikt fritt. Detta gäller våra Samojedhundar för när det handlat om att äga 2 Schäferhanar har det definitivt inte varit lika enkelt, så det är även lite rasbetonat. En Schäfer är mer en utpräglad enmanshund medans en Samojed är avlad för att fungera väl som flockhund och det märks tydligt när man har så många hundar som vi har idag + att Samojeden ska fungera som draghund i ett spann och då ska det vara möjligt att ha både tikar och hanar tillsammans utom vid löp förstås ,det är nästan för mycket begärt.

Om jag nu ska tala om tikar så märker vi att det där är betydligt tuffare förhållande när det gäller rangordningen och även då vid löp. Tikarna har en mer envis vilja än hanhundarna och när de fått för sig att det är någonting de vill så ger de sig inte lika lätt som en hanhund skulle ha gjort. Det blir även mer konflikter mellan tikarna i samband med löp. Sedan påverkas tikarna vid löp mer eller mindre av hormoner, en del av våra tikar blir betydligt grinigare än normalt medans en del blir busiga och valpiga. Dom hör också sämre när dom går in i löpperioden för då är det ju inte vad vi som ägare vill som är intressant för en löptik, utan snarare att hitta en lämplig partner och bilda familj "Flock" med. Så när det gäller löpperioden påverkas både tiken och hanen lika mycket. Sedan går det ofta utmärkt med flera tikar utom i en situation och det är om du oturligt får två tikar som är ranghöga båda två och då måste jag få säga att det är bara ett att göra sälj den ena, för vi lyckades oturligt få den situationen på kenneln och det var en totalt olöslig situation för ingen ville ge sig och för varje konflikt som blev, blev det mer och mer skador tills vi insåg att deras syfte var att helt enkelt döda varandra, det insåg vi när betten började rikta sig mot struparna, 2 ledare var helt enkelt en för mycket. Tilläggas kan att båda dessa tikar fungerade utmärkt med alla övriga i flocken men inte tillsammans och hundar utanför flocken var heller inget man bråkade med. Så allt handlade defenitivt om vem som skulle styra och ställa i våran egen flock.

Kände att jag ville dela med mig av mina tankar runt tik eller hane utan att färga någonting bättre eller sämre. Men många valpköpare har ringt och sagt att dom definitivt hellre vill ha en tik för andra säger att tikar är bättre än hanhundar, men det jag skrivit ovan visar att även en tik förändras vid löp och det på nästan samma sätt som en hanhund. Ps en tik kan också bli rymningsbenägen under löpen för att hitta sig en partner, så man kan inte räkna med att en tik som lydigt stannat på gården gör det även under sin löpperiod hon kan lika väl som hanhunden rymma!

Sen är ni naturligt vis välkommna att höra av er till oss om det är några flera funderingar för alla tips och råd finns nog inte att finna på hemsidan vi svarar gärna på tankar och funderingar ps. alltid kul att prata hund.

Webbmaster & Copyright by © Anneli Figaro Vuorijärvi. Frostbjörnens Kennel 2005-2017