Valpens utveckling 
Valparna påverkas redan innan dom föds av moderns sinnestillstånd. De första tre veckorna efter födseln känner valparna moderns sinnesstämning, värme och ganska snabbt också lukt. 
Här nedan kan du se några viktiga perioder under valpens utveckling till vuxen hund.
    
21-28 dagar Socialiseringsperiod. Under den här tiden bör uppfödaren ägna varje valp för sig, minst en kvart om dagen - OBS: helt skild från de andra valparna/hundarna.
    
5-10 veckor  
5-12 veckor  
55-57 dagen  
10-16 veckor  
13-16 veckor Kontaktvillighetsperiod. Nu är valpen som mest villig att ta kontakt.
         
16 veckor - 7 mån Sökutveckling. Valpen bör få utveckla sina medfödda sökanlag ( obs, låt den arbeta i motvind).
      
7-10 mån Känslig period. Under den här perioden är valpen som mest mottaglig för chock, undvik att sälja/köpa den under dessa dagar.
     
10-17 mån Spårutveckling. Nu bör valpen få prova på spår ( obs, låt valpen arbeta i motvind ).
      
17-22 mån Psykisk könsmognad. Dominansperiod. Bestäm lugnt över hunden med lydnad. Kräv av den det den redan lärt sig, men försök inte lära den något nytt.
Den första tiden
När du har förberett hemma kan du hämta valpen hos din uppfödare. Skicka inte valpen alldeles ensam på en lång resa. Det är nog hemskt för valpen att ha lämnat mor och syskon. när du hämtar valpen hos uppfödaren bör du ha någon med dig som kan ha valpen i knäet under hemresan, så att den känner sig trygg.
 

Många uppfödare skickar med en fäll som det luktar mor och syskon om, och det är bra om valpen kan ligga på den under hemresan och ha i bädden hemma. Prata gärna med uppfödaren i god tid och skickar inte uppfödaren med någon pläd så är det bra om du kan skicka en pläd eller filt till denne för att lägga i valplådan. 

Den bästa tiden att hämta valpen är på morgonen. Då får den tid när ni kommer hem att bekanta sig med sitt nya hem och sin nya flock. När ni kommer hem är det bra om hela familjen är samlad, så att valpen får en uppfattning om vilka som tillhör familjen. Låt valpen i lugn och ro få bekanta sig med den nya omgivningen. Ingen får tvinga sig på valpen. Låt den själv få undersöka vilka ni är. Var som vanligt och pyssla med det ni brukar.


När valpen känner sig hemmastadd är det dags för det första målet i det nya hemmet. Ge bara en liten portion, så att inte valpen lämnar någon mat, då upplever den första målet mer positivt. kom ihåg att så fort valpen har ätit, lekt eller sovit så ska ni bära ut den för att rastas.


Tänk noga igenom var ni vill att valpen ska sova på nätterna. Vill ni t.ex. att valpen ska ha sin sovplats i köket eller hallen så är det bra om den vänjs med det redan från början. Är valpen orolig kan man tillfälligt sova hos den i köket eller hallen eller att man låter den dela rum med någon i familjen. Väljer ni att låta valpen sova i sängen är det viktigt att den även får det fortsättningsvis.
Sysselsätt gärna valpen en eller ett par timmar före sovdags så att valpen blir riktigt trött.

Valpens utrustning     
Redan innan du hämtar hem din valp bör du ha skaffat det som behövs för dess skötsel. En liten valp kräver mycket omsorg och kan inte lämnas ensam några längre stunder den första tiden. den första månaden är den allra viktigaste tiden för valpens utveckling till en harmonisk hund.


 Det är viktigt att valpen redan får en egen ombonad och skön plats som den kan dra sig tillbaka till om den vill sova eller vara ifred. Det är bra om sovplatsen ligger på ett centralt men ändå lugnt ställe. Alla familjemedlemmar bör acceptera att hunden ska lämnas ifred när den befinner sig på "sin" plats.

 

Det finns många bra hundbäddar att köpa men till den första bädden kan det duga med en vanlig trälåda, helst den gamla livsmedelslådan med metallkant på är toppen. Metall kanten gör att valpen tycker att det är obehagligt att bita i bädden och det gör att den troligtvis inte kommer att bita i den senare bädden. Lägg en dyna eller en tjock filt i lådan så att valpen ligger bekvämt.


Hunden ska ha sina egna skålar att äta och dricka ur. De bästa matskålarna är de i rostfritt med en stor botten. Vickar valpen gärna omkull mat- och vattenskålarna så kan man köpa en matbar ( en ställning matt ställa matskålarna i ) Och den finns i olika höjder och storlekar.


Det lämpligaste halsbandet i början är ett kombinationskoppel (koppel och halsband i ett). Valpen växer ju mycket i början och ett vanligt halsband växer den ur på några veckor. Ha valpen lös så mycket som möjligt så att den lär sig att vara nära dig även utan koppel.


För att sköta hunden päls så ska man ha någon form av pälsredskap. Det finns en uppsjö med olika typer beroende på om det är en kort eller långhårshund. Köp en speciell klotång för hundar och håll efter klorna en gång i veckan. Vänj valpen tidigt med att bli hanterad så underlättar det senare.


Valpen behöver leksaker. Ett ben att gnaga på gör att det finns större chans att möbler och skor får vara ifred. En socka full med tidningspapper brukar vara en populär leksak liksom en vanlig tennisboll. Var försiktig med gummileksaker eftersom valpen kan få i sig delar av dem.
 

Valpens skötsel  
För att lära känna din valp väl är det bästa att du studerar den när den rör sig, äter och på andra sätt umgås med familjen. Då ser man  i allmänhet ganska snart om valpens beteende avviker från det normala. Det kan vara en indikation att något inte är som det ska. Ta för vana att känna igenom din valp varje dag.

 

Någon gång i veckan bör du se över klor. ögon, öron och tänder. Lär valpen att det är lustbetonat och utan att någon kamp uppstår.

 

Valpens behov av daglig vård varierar ganska mycket från en ras till en annan. En korthårig valp kräver nästan ingen pälsvård och man kan lätt se om det är problem med ögonen. En långhårig valp däremot måste dagligen redas ut och borstas eller kammas. kontrollera samtidigt valpen ögon och öron. Långa hår runt munnen kan irritera tänderna och tandköttet. Fråga din uppfödare om valpen skötsel eftersom det skiljer från ras till ras.

Valpens uppfostran
Det är viktigt att valpen känner sig trygg i sitt nya hem. Istället för att göra den otrygg genom att "fya" den så fort den vill undersöka olika saker, så är det bättre att begränsa valpen utrymme med en grind eller en hage. "Fyar" man den för ofta så kan den bli nervös och olycklig för att den blir osäker på vad den får göra och inte.


Uppfostringen av valpen ska börja så fort den känner sig hemmastadd. I valpens uppfostran ska du använda konsekvens, tålamod och sunt förnuft. Hunden ska redan från början ha klart för sig att det är husse och matte som är hundens ledare och det lär den sig genom pondus och bestämdhet.
 


Uppfostran går ut på att lära valpen vad som är rätt och fel genom en blandning av beröm och tillrättavisningar. Om inte valpen redan från början får lära sig hur vi vill ha det kan man inte förvänta sig att man får en trevlig och lydig hund.


En valp som är 2 mån har inte kontroll på sin urinblåsa och avföring ännu. Man får räkna med pölar och högar inne den första tiden. Det brukar gå ganska lätt att få valpen rumsren, bara man är konsekvent och tar ut valpen efter varje gång den har ätit, sovit eller lekt. beröm den mycket när den lyckats göra ifrån sig ute, men bli absolut inte arg på valpen om det händer en olycka inomhus. Lär dig att "läsa" av din valp så att du ser när den är nödig.


Vänta inte för länge med att vänja valpen med koppel. Börja med att sätta på kopplet inomhus, samtidigt som du lockar med en godisbit. se till att inte kopplet blir sträckt, kopplet ska uppfattas positivt. så länge valpen är liten så är det bra att inte gå med den i kopplet mer än nödvändigt.


Får valpen vara lös ute blir den lydigare att komma på inkallning än den som alltid är kopplad. När valpen är liten är den inte svår att ha lös. Då känner den sig såpass osäker att den håller sig i din närhet. utnyttja detta den första tiden genom att dra dig i från valpen och locka på den. För att ytterliggare förstärka  valpens intresse att komma till dig, så kan du ibland gömma dig för den.

 

Då valpen kommer på inkallning ska du berömma översvallande och ge den en godbit. Den hund som lärt sig att komma på inkallning och att hålla reda på husse och matte, får garanterat ett lyckligare liv med rörelsefrihet.


Valpen ska tidigt lära sig att vara ensam korta stunder. Börja med att lämna den en stund efter att den har ätit eller lekt och är rastad. Ge den gärna en benknota att tugga på. de första gångerna räcker det att gå till brevlådan och hämta posten, sedan kan man sakta utöka tiden. Anpassa kraven till valpen ålder. Inte ens en vuxen hund bör lämnas ensam mer än några timmar åt gången.


Det bästa sättet att få valpen att låta bli att tugga på saker är att plocka undan dessa. Då slipper man bli arg och irriterad på valpen. lek istället ofta med valpens egna leksaker så att den kommer att föredra dem före något annat. Göm gärna sakerna så att valpen får leta rätt på dem. När hunden byter tänder ökar okynnesbitningen på grund av att det kliar i tandköttet. Ge valpen ett märgben eller ett tuggben att gnaga på.


Om det finns barn i familjen så är det viktigt att de från början lär sig att valpen måste få vara ifred ibland. Om barnen är små så bör alltid en vuxen finnas med i umgänget med valpen. Om valpen är av större ras är det inte säkert att den reagerar nämnvärt för den hårda behandlingen ett barn kan ge så länge den är ung. 

 

När valpen blir större är det inte längre säkert att den finner sig i barnens behandling och säger då ifrån på skarpen. eftersom valpen har ett känsloförhållande till familjens egna barn kan det hända att den tolererar mer från dem. Men den blir desto aggressivare mot andra barn eftersom dem inte gärna accepterar att bli lika burdust behandlad av dem. 


Att de egna barnen varit för jobbiga på hunden kan vara en anledning till hundens aggressiva beteende mot just främmande barn. Därför är det viktigt att barnen lär sig handskas försiktigt med valpen. Den hund som får växa upp i en familj med lugna och sansade barn och utan hetsiga lekar brukar som vuxen bli mycket pålitlig i umgänget med barn. det är dock de vuxna i familjen som bär hela ansvaret för att detta ska lyckas.
          

Utfodring
En valp växer väldigt fort. För små raser sker den huvudsakliga tillväxten innan 5 mån ålder, för medelstora raser innan 7 mån ålder och för de största raserna inom 10 mån ålder. Under den här tiden är det viktigt att valpens valpens behov av olika näringsämnen tillgodoses. 

 

Det enklaste är att köpa färdigt valpfoder som är sammansatt för att passa just valpars behov. Valpen behöver protein, fett och kolhydrater för att växa normalt och dels för att orka träna upp sin muskulatur och sitt skelett.


Valpen ska vara stadig utan att vara tjock under uppväxttiden. Både feta och magra hundar är av ondo. Ingen valp mår illa av att röra sig, men man bör tänka på att det sker under korta pass.


Valpen behöver också vitaminer och mineraler samt vatten. Är maten väl uppblött så behöver inte valpen dricka så mycket, men den ska alltid ha tillgång till friskt vatten.
Vad det gäller utfodringen så ska du be din uppfödare skicka med en matsedel åt valpen som du följer den första tiden. Fortsätt ett tag med samma mat som uppfödaren använt. Vill du byta foder så vänj valpen sakta med det nya genom att blanda det gamla med det nya under en period.


Det vanligaste i början är att valpen äter 4-5 mål om dagen. Efter 6 mån ålder utfodras hunden med två fasta mål per dag och ge gärna hunden några hårda kex till läggdags, så får hunden en bättre munhygien. Ge också gärna en rå märgpipa då och då, det hjälper till att hålla tänderna rena.

Webbmaster & Copyright by © Anneli Figaro Vuorijärvi.

Frostbjörnens Kennel 2005-2018